Uncategorized

Muumit ja talvien ihmemaa (Muumien taikatalvi)

Muumit ovat levittäytyneet kaikkialle – niitä voi löytää sekä astioista, pyyhkeistä, penaaleista, kirjoista, sarjakuvista, ja viimeisimpänä myös elokuvista. Muumien taikatalvi on Muumi-aiheinen elokuva, joka julkaistiin vuonna 2017. Projekti on Puolan ja Suomen yhdessä valmistama, ja siitä on tehty versiot sekä suomeksi, englanniksi, ruotsiksi että saameksi. Nuket ja itse animaatio ovat puolalaisen Animoon-elokuvayhtiön käsialaa. Lisäksi elokuva on kuvailutulkattu näkövammaisia ajatellen, ja elokuvan kertoja pitää tavallisenkin katsojan juonessa mukana.

Muumien taikatalvi – elokuvan juoni

Muumien taikatalvi perustuu Tove Janssonin vuonna 1957 julkaisemaan Taikatalvi-nimiseen kirjaan. Elokuvassa talvi hiipii Muumilaaksoon, ja Nuuskamuikkunen pakkaa tavaransa ja lähtee kohti etelää. Muumiperhe toivottaa toisilleen hyvät unet ja painuu tavalliseen tapaan talviunille – ainoa hereille jäävä on Muumipeikko, joka päättää käyttää tilaisuutensa hyväksy ja ryhtyä seikkailuun! Muumipeikko huomaa yllätyksekseen, että kaikki on laaksossa ennallaan; vain isot lumikinokset erottavat talven kesästä. Muumipeikko kuulee myös, että laaksoon on saapumassa erityisvieras…

Joulu saapuu Muumilaaksoon

Muumilaaksoon saapuvan vieraan eteen tehdään paljon erikoisvalmisteluja. Laaksoon ripustetaan erilaisia värikkäitä ja kirkkaita valoja, ja moniin koteihin pystytetään kuusia. Muumilaakson asukkaat valmistavat myös herkullisia ruokia, ja Muumipeikko on tästä erityisen ihmeissään. Vierasta kutsutaan Jouluksi, mutta koko ikänsä talviunia nukkuneena Muumipeikko ei ymmärrä lainkaan, kuka tai mikä Joulu on. Muumipeikko ryhtyy muiden laaksolaisten tapaan juhlavalmisteluihin, ja pyrkii tekemään kaikkensa, jotta Joululla olisi Muumilaaksossa erityisen hyvä olla.

Muumien taikatalvi sai yleisöltä, etenkin kaikkein nuorimmilta katsojilta, hyvän vastaanoton. 2000-luvun alun lapset ja nuoret taas muistavat Muumit lähinnä japanilaisten kuvittamina animaatioina, ja siksi kyseinen ikäluokka onkin jäänyt elokuvateattereihin ryntäämisen sijaan kotisohvalle muistelemaan haikeana aiempaa tuotantoa. Elokuva on käännetty monelle eri kielelle, ja etenkin saamelaiset ovat arvostaneet heidän huomioimistaan. Aamulehti sen sijaan kritisoi elokuvaa hidastempoiseksi, ja muistuttaa katsojia siitä, että kyseessä ei ole tavallinen jouluelokuva.

Orie Johnston (Author)