Uncategorized

Muumimuseo

Muumimuseo on Tampereella sijaitseva museo, joka on perustuttu tunnetun kirjailijan Tove Janssonin luomille satuhahmoille, muumeille. Muumimuseo kuuluu osaksi Tampereen taidemuseota ja sen vanha nimi oli Tampereen taidemuseon Muumilaakso. Museo on saavuttanut suuren suosion ja jopa aikuiset ihmiset ovat olleet siitä erityisen kiinnostuneita. Museo avattiin vuonna 1987 ja alun perin se sijaitsi Tampereen pääkirjastotalon alakerrassa. Museota pidettiin väliaikaisesti Tampereen taidemuseon alakerrassa vuosina 2013–2016, josta se myöhemmin siirrettiin Tampere-taloon. Uudistunut Muumimuseo avattiin vuonna 2017.

Museon teokset

Muumimuseo perustuu jopa kansaivälisesti tunnetuksi tulleeseen Muumilaakson kokoelmaan. Taitelija ja kirjailija Tove Jansson, lääketieteen lisensiaatti Pentti Eistola ja taiteilija professori Tuulikki Pietilä lahjoittivat Tampereen kaupungille teoksiaan vuosina 1986, 1993 ja 1997. Nykyään museosta löytyy noin 2000 teosta. Teoksista yli puolet on Tove Janssonin muumeihin perustuvia teoksia. Muumikirjoja löytyy museosta monella eri kielellä. Erityisen suosion museossa on saavuttanut jo maailmallakin tunnetuksi tullut viisikerroksinen, sininen Muumitalo.

Alkuajoista nykypäivään

Muumimuseon juuret juontuvat jo vuoteen 1985. Tällöin Tampereen taidemuseossa valmistauduttiin Tuulikki Pietilän tulevaan taidenäyttelyyn. Myös Tove Jansson ilmaisi kiinnostuksensa museota kohtaan, sillä hänen kotikaupungissaan Helsingissä ei tällöin oltu kiinnostuneita hänen muumimateriaalistaan. Jansson halusi säilyttää muumikokonaisuutensa mahdollisimman yhtenäisenä. Vuonna 1986 järjestettiinkin museon ensimmäinen Muumit-näyttely. Jansson, Pietilä ja Eistola lahjoittivat muumikokoelman täysin Tampereen kaupungille sekä taidemuseolle. Lahjoitus oli Tampereen taidemuseon suurin kertalahjoitus kautta aikojen. Aineistoa luotiin vielä lisää 90-luvun puolella.

Vuonna 2017 muuminäyttely muutettiin Tampere-taloon ja nimi muutettiin Muumimuseoksi. Avajaiset pidettiin 17. kesäkuuta ja niihin osallistui noin 8500 vierasta. Museota juhlittiin myös omalla avajaiskonsertilla, joka pidettiin saman vuoden elokuussa. Esiintyjänä toimi Tampere Filharmonia ja konsertissa esitettiin orkesterisarja, joka perustui yhteen Janssonin kirjoista, Näkymätön lapsi. Museo keräsi paljon suosiota jo ensimmäisen vuotensa aikana, jolloin siellä vieraili yli 100 000 ihmistä. Arvioiden mukaan tulevaisuudessa museossa tulee vierailemaan jopa 200 000 kävijää vuodessa.

Orie Johnston (Author)