Uncategorized

Muumi tarvikkeet

Moni suomalainen on kasvanut Muumien parissa. Yksinäisten vuorien ympäröimä laakso on rauhallinen paikka, jossa taloa ei tarvitse lukita yöksi. Päivät kuluvat erilaisten seikkailujen parissa, ja päättyy herkullisiin illallisiin ja yhteiseen hauskanpitoon. Muumit ovat saaneet huomiota Pohjoismaiden lisäksi etenkin Aasiassa, josta matkaa Suomeen tuhansittain turisteja vuodessa. Monet nappaavat mukaansa pieniä Muumi-muistoja, kuten Muumi-mukeja, -pyyhkeitä, -lakanoita ja -kännykkäkoteloita. Tässä artikkelissa tiivistämme muutamia tunnetuimpia Muumi-tuotteiden valmistajia ja heidän tuotteitaan.

Tunnetuimmat Muumi-tuotteet

Ehdottomasti tunnetuin Muumi-tuote on muumimuki. Muumimukit ovat Arabian valmistamia kahvin, teen ja kaakaon juontiin tarkoitettuja mukeja, joista jokaisella on oma teemansa. Teema liittyy aina jollain tapaa Tove Janssonin kirjoittamiin tarinoihin – esimerkiksi vuoden 2018 kampanjamuki Muumin päivä kuvaa Muumipeikkoa ja hänen äitiään Muumimammaa kalliolla ihastelemassa upean päivän päättävää auringonlaskua. Muumimukit ovat värikkäitä, ja uusia lanseerataan vuosittain. Suomalaisille Muumimukit ovat keräilytuotteita, ja niitä löytyy melkein jokaisesta taloudesta.

Pyyhkeitä, pelejä, laukkuja ja kukkaroita

Muumi-mukien lisäksi markkinoilla on myös lukuisia muita Muumi-tuotteita. Niistä toisiksi yleisimpiä ovat varmasti Muumi-pyyhkeet, jotka ovat pääasiassa Finlaysonin ja Ekelundin suunnittelemia ja valmistamia. Ekelundin pyyhkeissä on yleensä jokin isompi kuva esimerkiksi maisemasta tai jostain tietystä Muumi-maailmaan liittyvästä esineestä. Finlaysonin pyyhkeissä taas on usein jokin Muumi-hahmo tai tuokiokuva Toven tarinoiden maailmasta. Myös suomalainen Tactic-lautapelivalmistaja on ottanut Muumi-teemasta kopin ja tuonut markkinoille useita erilaisia Muumi-aiheisia palapelejä. Palapelejä on saatavilla 40 palasta aina 1000 palaan.

Aiemmin mainittu Finlayson on pyyhkeiden lisäksi suunnitellut myös Muumi-aiheisia lakanoita, laukkuja ja kukkaroita. Finlaysonin laukut ja pussukat tunnistaa helposti mustavalkoisuudesta ja tietynlaisesta eteerisyydestä. Muita Muumi-aiheisten käyttötavaroiden tekijöitä ovat esimerkiksi Ivana Helsinki, Mozo ja Disaster Design, joiden tuotanto on enemmän trendipainoitteista ja yksinkertaista. Myös suomalainen Caamoz on tunnettu monikäyttöisistä, vedenpitävistä Muumi-aiheisista repuista, laukuista ja säilytyspussukoista. Niihin voi kätevästi laittaa esimerkiksi matkaeväät tai kaiuttimen suojaan sateelta ja kosteudelta.

Orie Johnston (Author)