Uncategorized

Seikat, jotka kaikkien tulisi tietää Muumeista

Muumit on Tove Janssonin 1940-luvulla luoma satuhahmolaji, joka on ihastuttanut ihmisiä ympäri maailmaa aina alusta lähtien, saavuttaen huippusuosion kuitenkin vasta 2000-luvun vaihteessa. Tällä sivustolla käsitellään nimenomaan muumeja, heidän luonteenpiirteitään ja taustojaan. Artikkelissa pääsemme tutustumaan hauskoihin muumifaktoihin, joita monikaan ei ole oivaltanut aktiivisesta seuraamisesta huolimatta. Muumien päähenkilöihin kuuluvat Muumimamma, Muumipappa, Niiskuneiti, Muumipeikko, Pikku Myy ja Nipsu. Heillä on tiivis suhde keskenään, ja he löytävät itsensä mitä ihmeellisimmistä seikkailuista. Muumien kanssa on usein tekemissä myös Mörkö, Nuuskamuikkunen ja Haisuli sekä lukuisia muita hahmoja.

Sanotaan, että muumit muistuttavat ulkonäöltään eniten virtahepoja. Muumit eivät yleensä käytä vaatteita, mutta kummallisesti esimerkiksi uimaan mennessään kaikilla on yllään uimavaatteet. Muumipappa ja Muumimamma ovat perheen päät; Muumimamman huolehtiessa ruoanlaitosta ja siivouksesta Muumipappa kirjoittaa muistelmiaan. Tiesitkö, että Muumipeikko oli alkujaan Tove Janssonin teksteissä pelottava hahmo? Ajan saatossa Muumipeikosta muuntui kiltti, muut huomioonottava hahmo Muumilaaksoon. Niiskuneiti on monesti yhdistetty romanttisessa mielessä Muumipeikkoon, mutta lukuisat muut ihastumiset eivät ole vieraita Niiskuneidille. Niiskuneiti esiintyi Muumeissa ensimmäisen kerran Muumi-teoksessa Muumipeikko ja pyrstötähti ja sittemmin ollut keskeinen henkilö Muumilaakson tarinoissa.

Nipsu – muumiperheen ottolapsi

Nipsu on aina paikalla, ja kuuluu muumiperheeseen erottamattomana jäsenenä. Nipsun vanhemmat ovat Muumipapan lapsuudenystävät Hosuli ja Sosuli. Nipsu on muumiperheen eräänlainen ottolapsi, sillä Nipsu katosi Hosulilta ja Sosulilta hänen ollessaan pieni. Ensimmäisen kerran Nipsu esiintyy muumeissa Muumi-kirjassa nimeltä Muumit ja suuri tuhotulva. Nipsu esiintyy myös satukirjojen ohessa Muumi-animaatioissa ja sarjakuvissa. Nipsu on luonteeltaan hieman ahne ja pelkurimainen. Hän aristelee erilaisissa tilanteissa, vaikka on muihin verrattuna isokokoinen. Tosin alkuperäisissä muumitarinoissa Nipsu tunnetaan pienempänä kuin muut, mutta Nipsun luonne on samanlainen kaikissa tarinoissa.

Nuuskamuikkunen – kulkuri luonteeltaan

Yksi muumien tunnetuimmista hahmoista on Nuuskamuikkunen. Hän esiintyy monesti viisauksia kertovana kulkurina, joka pelastaa muut kiperimmistäkin tilanteista. Nuuskamuikkunen on introvertti, joka lähtee aika ajoin (yleensä talvisin) omille reissuilleen ja palaa aina takaisin Muumilaaksoon kevään koittaessa. Muumilaakson kevät alkaa Nuuskamuikkusen palatessa. Nuuskamuikkusta voi kutsua myös kapinalliseksi, sillä hän on kulkenut sieltä, mistä ei saisi ja repinyt muun muassa kieltotauluja maasta. Nuuskamuikkunen on myös intohimoinen kalastaja, jonka tuntomerkkejä ovat piippu, lierihattu ja huuliharppu, jolla hän tykkää soitella viihdyttäen sävelillään kaikkia Muumilaakson asukkaita.

Pieni ja pippurinen Pikku Myy

Pikku Myy on kriittinen, suorasanainen, jopa aggressiivinen hahmo, mutta silti kiltti tyyppi, jolla on suuri sydän. Pikku Myy on nimensä veroisesti pienin hahmo koko Muumilaaksossa. Pikku Myy on erittäin utelias, hyvä ihmistuntija, ja häntä pidetään myös rohkeana ja päättäväisenä. Pikku Myyn tunnusomaisia piirteitä ovat nuttura keskellä päätä, takaa napitettava mekko ja kaulassa rusetti. Pikku Myy pukeutuu lähes aina punaiseen. Tarvittaessa Myy puree tai ainakin uhkaa puremisella, mikäli Pikku Myytä tai hänen ystäviään uhkaa vaara. Toisaalta taas, kuten Myy itse toteaa: ”Henkilö, joka syö hillopannukakkua, ei voi olla vaarallinen”.

Orie Johnston (Author)