Uncategorized

Muumi-hahmot

Muumit ovat suomenruotsalaisen kirjailijan Tove Janssonin luomia satuhahmoja. Muumi-tarinoiden päähahmo Muumipeikko syntyi jo 1930-luvulla Toven piirreltyä Janssonien kesämökin huussin seinälle. Muumipeikon ensimmäiset esiintymiset olivat lähinnä pilapiirroksia, joita Tove Jansson julkaisi ruotsinkielisessä pilalehti Garmissa. Aluksi muumihahmot olivat hyvin pelottavia, demonimaisia, mustia, laihoja ja punasilmäisiä olentoja, joilla saattoi olla jopa sarvet päässä. Esimerkiksi viinin nauttiminen ja tupakanpoltto kuuluivat näiden varhaisempien muumien harrastuksiin. Myöhemmin muumeista kuitenkin muotoutui lapsille täysin sopivia, ystävällisiä ja huolettomia hahmoja. He elävät luonnonläheistä ja varsin mutkatonta elämää, ja ovat ennakkoluulottomia ja sallivia niin tuttuja kuin vieraitakin olentoja kohtaan.

Tove Jansson on ammentanut muumihahmojen luonteisiin paljon vaikutteita omasta lähipiiristään ja itsestään. Jansson on kuvaillut Muumipeikkoa omaksi alter egokseen, mutta hän on heijastanut paljon omia piirteitään myös muihin hahmoihin, kuten esimerkiksi Tiuhtiin ja Pikku Myyhyn. Tuutikin hahmoon Tove Janssonin kerrotaan saaneen inspiraation omasta elämänkumppanistaan, taidegraafikko Tuulikki Pietilästä. Tässä artikkelissa kuvaillaan Muumi-satujen keskeisimpiä hahmoja sekä heidän ystäviään ja tuttujaan Muumilaaksossa. Hahmojen ulkonäkö ja jotkin henkiset ominaisuudet vaihtelevat riippuen teoksesta. Esimerkiksi Nipsua on alkuperäisissä kirjoissa kuvailtu pikkuiseksi otukseksi, mutta sarjakuvissa ja televisiosarjassa Nipsu on suhteellisen suurikokoinen ja väriltään ruskea tai harmaa. Janssonin tekemissä värikuvissa Nipsu on aina valkoinen.

Muumiperhe

Muumi-satujen pääosassa on Muumien perhe, joka asuu sinisessä, pyöreässä ja tornimaisessa Muumitalossa. Päähahmo Muumipeikko on luonteeltaan vilkas, kiltti ja ystävällinen poika, joka viettää vapaa-aikana Muumilaaksossa seikkaillen ystäviensä kanssa. Muumipappa on Muumipeikon isä. Muumipapan tunnistaa helposti mustasta silinterihatusta, ja toisinaan hän on käyttänyt myös kävelykeppiä tai piippua. Pappa on aikoinaan rakentanut Muumitalon perheelleen, ja hän luonnehtii itseään kirjailijaksi. Muumimamma on Muumipeikon äiti. Muumimamman ulkoisiin ominaispiirteisiin kuuluvat puna-valkoraidallinen esiliina ja musta käsilaukku. Mamman bravuureihin kuuluvat kuuluisan herkulliset pannukakut. Muumien perhe on ystävällinen ja huolehtiva, ja muut Muumilaakson asukkaat viettävätkin usein aikaa vierailemalla Muumien luona Muumitalossa.

Muut Muumilaakson asukkaat

Nuuskamuikkunen on Muumipeikon paras ystävä. Hän asuu teltassa ja soittaa usein huuliharppua. Nipsu on myös Muumien ystävä, joka rakastaa ruokaa ja haaveksii kultakolikoista, mutta on kovin arka ja pelkurimainen. Pikku Myy on nimensä mukaisesti pieni mutta pippurinen ja peloton hahmo, jolla on suuri nuttura ja punainen mekko. Pikku Myy sanoo suoraan mitä ajattelee, ja välillä hän on jopa aggressiivinen. Muumipeikon ihastus on Niiskuneiti, jolla on kultainen otsatukka ja nilkkarengas. Luonteeltaan hän on melko turhamainen mutta huolehtivainen. Niiskuneidin isoveli Niisku puolestaan on keksijä. Hemuli on laakson kasvitieteilijä, joka keräilee kasveja ja postimerkkejä. Eikä Mörköä tai Hattivatteja tule unohtaa!

Harvemmin tavattavia hahmoja

Muumi-saduissa esiintyy myös joukko muita hahmoja, jotka eivät välttämättä asu Muumilaaksossa. Tuutikki asuu talvisin Muumien uimahuoneessa. Hänellä on puna-valkoraidallinen paita ja punainen lakki. Luonteeltaan Tuutikki on positiivinen ja aktiivinen, ja hän rakastaa talvea. Tiuhti ja Viuhti ovat vikkelä ja arka parivaljakko. He näyttävät muuten samalta, mutta Tiuhdilla on punainen lakki. Taikuri on puolestaan mystinen mies, joka ratsastaa mustalla pantterilla ja käyttää isoa, taianomaista silinterihattua. Muita harvemmin tavattavia Muumi-hahmoja ovat Nipsun vanhemmat Hosuli ja Sosuli, siisteyttä ja kuria arvostava Muumilaakson asukas Vilijonkka lapsineen, Vilijonkan ystävätär Louska sekä pessimistiseen ajatteluun taipuvainen filosofi Piisamirotta.

Orie Johnston (Author)