Uncategorized

Muumilaakso – 2019

Uusi Muumilaakso-sarja ihastuttaa vaalien Tove Janssonin Muumi perintöä

Muumilaakso (Moominvalley) on alkuvuodesta 2019 julkaistava suomalaisbrittiläinen televisiosarja, joka pohjautuu Tove Janssonin rakastettuihin ja kansainvälisestikin tunnettuihin Muumi-kirjoihin sekä -sarjakuviin. Televisiosarjassa seurataan Muumipeikon elämää ja Muumilaakson tapahtumia. Kyseessä on kansallisesti merkittävä projekti, sillä Muumit ovat edelleen Suomen suurin kulttuurillinen vientituote sitten Muumihamojen ensimmäisen julkaisun vuonna 1945. Muumilaakso on elämäntäyteinen sarja, joka sisältää runsaasti naurua, seikkailuja, energiaa sekä draamaa. Tove Janssonin alkuperäistuotantoa mukaillen Muumilaaksossa ei peitellä suuria tunteita tai vaikeita aiheita. Muumilaakso-sarjan tuotannon takana on Suomalainen Gutsy Animatons -tuotantoyhtiö, jonka tiimi koostuu palkituista ammattilaisista. Mukana on niin ikään Suomalainen Anima Vitae -animaatiostudio, jonka erityisosaamista on hahmoanimointi. Televisiosarja toteutetaan suomalais-brittiläisellä yhteistyöllä, ja mukana on useita huomattavia kansainvälisesti menestyneistä tekijöitä. Sarja esitetään Suomen lisäksi Isossa-Britanniassa Sky One kanavalla sekä Sky Kids sovelluksessa Gutsy Animatonsin solmittua yhteistyösopimuksen brittiläisen Sky Online -televisiokanavan kanssa. Sky toimii Ison-Britannian lisäksi Italiassa, Saksassa ja Espanjassa, mutta Muumilaakso tullaan näyttämään vain Isossa-Britanniassa. Suomessa Muumilaakso-sarjan puolestaan esittää Yle sekä suomeksi että ruotsiksi.

Tietokoneanimointia alkuperäistä Muumi-kuvitusta kunnioittaen

Muumilaakso-sarja perustuu Tove Janssonin alkuperäiseen Muumi materiaaliin, joka koostuu useista kirjoista sekä sarjakuvista. Uuden sarjan on sanottu olevan miljoonaluokan projekti, jonka rahoittamisen tukemiseksi Gutsy Animations järjesti joukkorahoitusprojektin maalis-huhtikuussa 2017. Rahoituksen onnistumisen myötä sarjan visuaalista tuottamista saatiin vietyä eteenpäin. Tv-sarjaa Muumeista ei ole tehty sitten 1990-luvun alun, ja viimeisin elokuvana julkaistu versio, Muumit Rivieralla lanseerattiin vuonna 2015. Uudessa Muumilaakso-sarjassa halutaan pyrkiä mahdollisimman tarkasti mukailemaan sitä samaan ilmapiiriä, sekä alkuperäisten kirjojen ja sarjakuvien mukaista visuaalista ilmettä. Muumilaakso tehdäänkin tietokoneanimaationa yhdistäen 3D-hahmoja, jotka sijoittuvat käsin maalattuun 2D-ympäristöön. Kyseessä onkin ensimmäinen kerta, kun Muumeja luodaan kolmiulotteisina televisiointia varten. Ympäristö mukailee pohjoismaalaista luontoa sekä niin ikään Tove Janssonin alkuperäistä Muumi-kuvitusta. Sarja on tarkoitettu aikaisemmista, lapsille suunnatuista televisioversioista poiketen koko perheelle. Muumilaaksossa pyritään tuomaan aikaisempaa enemmän esille hahmojen sekä itse tarinan monimutkaisia tunnekuvioita. Erityisesti hahmojen luonteenpiirteiden, vahvuuksien ja heikkouksien analysointiin on uudessa sarjassa kiinnitetty runsaasti huomiota. Tällä valinnalla pyritään tarjoamaan mielenkiintoista sisältöä nimenomaan aikuiselle yleisölle.

Sarjan takaa löytyy liuta menestyneitä kansainvälisiä tekijöitä

Muumilaakso-sarjalta voidaan odottaa kansainvälistä menestystä, sillä sarjan tiimiin kuuluu liuta kansainvälisesti menestyneitä nimiä. Sarjan ohjaajana toimii Oscar-palkittu ohjaaja Steve Box ja tuottajana BAFTA-voittaja tuottaja John Wooley. Sarjan käsikirjoittamisesta puolestaan vastaavat Emmy-palkitut kirjoittajat Nick Ostler sekä Mark Huckerby. Brittiläiseen tuotantoon on lisäksi kiinnitetty liuta kansainvälisiä elokuvatähtiä, kun äänissä kuullaan muun muassa Kate Winslet tarkkana Rouva Vilijonkkana, Rosamund Pike rauhallisena ja huolehtivana Muumimammana, Taron Egerton seikkailunhaluisena Muumipeikkona sekä Edvin Endre viisaana ja mietteliäänä Nuuskamuikkusena. Mukana yhteistyössä on lisäksi Tove Janssonin veljentytär Sophia Jansson, joka on valvomassa sarjan tuotantoa sekä tapaa, joilla hahmot esitetään. Lisäksi sarjan musiikeissa vaalitaan Tove Janssonin Muumi perintöä, kun sävellyksistä vastaavat Samuli Kosminen sekä Pekka Kuusisto, jonka isä Ilkka Kuusisto kirjoitti ja sävelsi vuonna 1974 yhdessä Tove Janssonin kanssa Suomen kansallisoopperalle Muumi-oopperan. Muumilaakso-sarjan ensimmäinen kausi sisältää kolmetoista 22 minuutin jaksoa. Sarjan esittäminen aloitetaan niin suomessa kuin Isossa-Britanniassakin alkuvuodesta 2019, vaikka joitain jaksoja saatetaan esittää jo tämän vuoden 2018 joulun alla.

Orie Johnston (Author)