Uncategorized

Muumit Rivieralla – Tove Janssonin sarjakuva valkokankaalla

Tove Janssonin laatimaan sarjakuvaan perustuva koko perheen elokuva, Muumit Rivieralla, julkaistiin vuonna 2014 juhlallisissa merkeissä Janssonin 100-vuotis syntymäpäivän kunniaksi. Ensi-iltansa Suomessa 10. lokakuuta samana vuonna saanut elokuva on ranskalaisen ohjaaja Xavier Picardin ja suomalaisen tuottajan Hanna Hemilän yhteistyötuotos, ja sen suomenkielisissä pää-äänirooleissa ovat Kris Gummerus (Muumipeikko), Maria Sid (Muumimamma), Mats Långbacka (Muumipappa), Alma Pöysti (Niiskuneiti) ja Ragni Grönblom (Pikku Myy). Elokuvan ilmestymisen jälkeen sen esitysoikeudet on myyty kaiken kaikkiaan yli 40 maahan Euroopassa, Lähi-idässä, Amerikassa ja Aasiassa.

Juoneltaan elokuva seurailee pitkälti sarjakuvan tarinaa. Huumorin lähteenä on naiivi Muumiperhe, joka rantautuu Rivieralle vaarallisen merimatkan päätteeksi. Perhe ymmärtää tulleensa hyvin kauas kotoisasta Muumilaaksosta ja yrittää mukautua snobbaileviin ihmisiin ja hienoihin juhliin esittämällä aristokraatteja. Rivieran auringon alla perheen välit alkavat kuitenkin rakoilemaan jokaisen Muumihahmon painiskellessa samaisen kysymyksen kanssa: onko elämässä merkityksellistä statussymbolit vai pysyminen uskollisena omalle itselleen? Sarjakuvasta poiketen elokuvaan on kirjoitettu lisähahmoina Niiskuneiti sekä Pikku Myy ja lisätty pidennetty alkukohtaus Muumilaaksosta, jotta perheen tarina tulisi tutuksi myös siitä tietämättömälle kansainväliselle yleisölle.

Sarjakuvat inspiraation lähteenä

Tove Jansson piirsi ”Muumiperhe Rivieralla” -sarjakuvan vuonna 1955 englantilaiselle Evening News -lehdelle. Muumien tuotantoyhtiö ja siitä vastuussa oleva Sophia Jansson ovat pitkään olleet varuillaan antamasta oikeuksia elokuvien ja sarjojen tekoon liian heppoisasti. Xavier Picardin kohdalla tehtiin kuitenkin poikkeus, sillä Muumit Rivieralla konsepti eroaa suuresti mega-suositusta 90-luvun japanilaista TV-sarjasta, joka silotteli kaikki Tove Janssonin taiteen ja huumorin rypyt. Picard rakastui Muumeihin nimenomaan sarjakuvien kautta, ja hän toivoikin elokuvan kautta pystyvänsä välittämään niiden yksityiskohtaiset piirrokset ja huumorin monet tasot suuremmille yleisöille.

Elokuvan tekoprosessi

Saatuaan siunauksen elokuvan tekoon Moomin Characters Oy:lta Xavier Picard käynnisti tekoprosessin Ranskassa vuonna 2010. Pictak Cie, Picardin osittain omistama ranskalainen animaatioyritys, oli pääosallisesti vastuussa sarjakuvien herättämisestä eloon liikkuvaksi kuvaksi, mutta myös esimerkiksi kiinalainen Sandman Animation Studio tuotti piirroksia elokuvaa varten. Punaisena lankana piirroksille oli mahdollisimman paljon sarjakuvia mukaileva tyyli, mikä tarkoitti väriskaalan rajoittamista ja pitäytymistä litteässä, piirretyn näköisessä tyylissä modernin animatisoinnin sijasta. Elokuvan kokonaisbudjetista, jolla tuotettiin yli 3,4 miljoonaa euroa, Suomen elokuvasäätiön tukea oli noin 800 000 euroa

Kotimainen ja kansainvälinen vastaanotto

Suomessa elokuva menestyi hyvin, ja se oli kahden ensimmäisen ilmestymisviikkonsa aikana Suomen katsotuin. Elokuvan oikeuksia myytiin laajasti, ja sen monitasoista huumoria ylistettiin ulkomaisilla elokuvafestivaaleilla. Toisaalta Suomessa elokuvaa kohtaan esitettiin myös jonkin verran kritiikkiä johtuen elokuvan tyylin täyskäännöksestä verrattuna iloisen utopistiseen japanilaisedeltäjäänsä. Esimerkiksi osalle vanhemmista Muumipapan krapulan tarkka kuvailu elokuvassa oli turhan todellista eikä lasten silmille sopivaa. Elokuvan levityksestä vastannut Katarina Nyman Nordisk Filmiltä kommentoi kuitenkin kritiikkiä sanomalla, että elokuvan vitsit ovat hyvin viitteellisiä eivätkä niin rajuja, että ne tekisivät elokuvasta sopimattoman lapsille.

Muumit ajasta ikuisuuteen

Sophia Jansson on sanonut julkisuudessa, että Muumit Rivieralla on tarkoitettu ei vain lapsille, mutta myös vanhemmille Muumi-faneille. Elokuvan osatarkoituksena on välittää erilaista kuvaa Muumeista kansainväliselle yleisölle, joka ei välttämättä tunne Tove Janssonin särmikkäitä kirja- ja sarjakuvateoksia ennestään ja joiden silmissä Muumit soveltuvat lähinnä lapsille. Elokuvan saatua positiivisen vastaanoton huhut ovat lähteneet kiertämään, että Sophia Jansson neuvottelisi para-aikaa Muumit Rivieralla -tyylisen televisiosarjan oikeuksista. On selvää, että vuosikymmeniä sitten kirjoitetut Tove Janssonin alkuperäisteokset hämmästyttävät edelleen ikivihreillä teemoillaan ja että niissä piilee edelleen potentiaalisia inspiraation lähteitä.

Orie Johnston (Author)